Słodycze kuszą nie tylko swoim smakiem, ale też wyglądem. Będąc na diecie potrzeba wiele samodyscypliny, by umieć odmawiać sobie słodkości. Na szczęście żyjemy w czasach, gdzie tradycyjne słodycze znajdują swoje odpowiedniki w zdrowszej wersji.
[...] np.: drugiego śniadania. Pozostałe produkty niestety mają w składzie spore zawartości cukru, co już na starcie dość mocno przekreśla je jako potencjalny produkt, będący mile widziany w diecie. Te, które są bardzo często spożywane i ostatnimi czasy często rekomendowane, np.: jogurt pitny z firmy Bakoma Men, wcale nie są takie idealne. Pomimo [...]
Skomponowanie odpowiedniej diety jest opcją priorytetową każdego sportowca, któremu zależy na wzroście muskulatury. Dieta zbilansowana powinna bazować na dobranych proporcjach białka, węglowodanów i tłuszczów tak, aby umożliwiała wzrost masy ciała. Jednak sztuką kształtowania sylwetki nie jest tylko przytycie, ale przybieranie na beztłuszczowej [...]
Witaminy to związki chemiczne, które są wymagane do właściwego funkcjonowania naszego ciała. Witamina B12 zalicza się do większej grupy witamin B, składającej się z 8. różnych witamin: B1 - tiaminy B2 - ryboflawiny B3 - niacyny, B5 - kwasu pantotenowego B6 - pirydoksyny B7 - biotyny B9 - kwasu foliowego B12 - kobalaminy Niektóre z witamin są [...]
[...] tj. aktywność fizyczną, odpowiednią dietę, dbanie o zdrowie, zapewnienie zrównoważonego rozwoju sylwetki, unikanie używek itd. Powód nr 2: „Aplikacja randkowe” O ile Facebook z założenia nie służy, jako platforma do umawiania się online (co nie znaczy, że nie może służyć do nawiązywania znajomości), to reguły gry zmienił np. Tinder. [...]
Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]
Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]
Nie spotkałem dotąd kobiety, która byłaby zadowolona ze swojego wyglądu. O ile część panów wygląda bardzo źle i nic z tym nie robią, wiele kobiet ciężko trenuje, stosuje drakońskie diety i tak prawie zawsze coś im nie pasuje. Duża część mężczyzn chodzących na siłownię powinna spędzać najbliższe miesiące i lata na diecie redukcyjnej – ale zupełnie [...]
Sporo osób bez niego nie wyobraża sobie wielu dań. Dzięki domowemu sosowi chrzanowemu nasze dania nabierają wyrazistości, ale też pięknego aromatu. Czy w dobie super produktów można znaleźć kupny chrzan z dobrym składem? Bo przecież nie każdy z nas cierpi na nadmiar czasu i ma możliwość robienia go w domu. Zatem poniżej zestawienie najczęściej [...]
Woda jest głównym składnikiem naszego organizmu, stanowi nawet 80% masy ciała dorosłego człowieka. Pełni kluczową funkcję w regulowaniu temperatury ciała, transporcie składników odżywczych, produktów przemiany materii oraz bierze udział we wszystkich reakcjach biochemicznych w naszym organizmie. Jej deficyt wpływa bezpośrednio m.in. na pogorszenie [...]
[...] kalorie się liczą" i "żeby być w porządku" należy wydatkować nadmiarowe kalorie pochodzące z picia Coca Coli, najlepiej trenując, tańcząc itd. A teraz zastanów się, ile czasu potrzeba, by zjeść codziennie dodatkowe 500 kcal (np. hamburgera, czekoladę, lody, ciastka)? Ta znikoma nadwyżka 500 kcal w perspektywie 70 dni przyniosłoby kilka [...]
Ciasteczka to kolejne dobrodziejstwo, którego zazwyczaj wystrzegamy się na diecie, bo przecież tuczą, mają zbyt dużo cukru, ale też tłuszczu. Dlatego najlepiej wrzucić je na nietykalną półkę „słodycze”. Ale czy aby na pewno nie ma takich słodkości, które mogłyby pojawić się w naszej codziennej diecie? Tak się składa, że jednak są. Poniżej [...]
Żyjemy w świecie, w którym rządzi pieniądz. Dlatego interpretując różne badania, należy pamiętać, iż często za promowaniem ich wyników stoi określona grupa wpływu zasobna w kapitał. Nie chodzi o tworzenie teorii spiskowych, tylko o fakty. Gdzie występują różnego rodzaju kwasy tłuszczowe? Jednonienasycone (MUFA): oliwa z oliwek (najwięcej kwasu [...]
[...] Magdalena Łaniewska-Dunaj, Wojciech Jelski, Maciej Szmitowski „Dehydrogenaza alkoholowa – znaczenie fizjologiczne i diagnostyczne” http://www.phmd.pl/api/files/view/29213.pdf lek. med. Tomasz Kłopotowski https://www.gcm.pl/uploads/pub/news/news_54/text/INTERNA%20alkohole.pptx Rycerz K1, Jaworska-Adamu JE. „Effects of aspartame [...]
Bardzo wielu producentów żywności, guru dietetyki, współczesnych doradców i autorów książek znalazło żyłę złota. A to głoszą, iż „najlepsza dla serca jest oliwa z oliwek”. Za chwilę przekonują, iż o wszystkim decyduje wykluczenie z diety cukru, glutenu, ziemniaków, alkoholu, owoców, słodzików czy masła. Jeszcze inne osoby twierdzą, iż tajemnica [...]
Kiedyś kulturystyka była zamkniętą enklawą, trenowało się w piwnicach, niedostępna była prasa, nie istniały fora internetowe, nikt nie wrzucał filmów do sieci, bo nie istniały telefony komórkowe z funkcją nagrywania (co najwyżej proste modele pracujące w sieciach analogowych, które kosztowały majątek), kamery (nawet nie cyfrowe!) były drogie, a [...]
Żelki, ostatnio modne wśród sportowców, choć zazwyczaj były ulubieńcem dzieci. Obecnie powstała moda na jedzenie żelków po treningu. Co kryje się w tej małej przekąsce o różnych kształtach? Czy znaleźć można takie, które można wprowadzić w dietę? Jutrzenka Akuku! Żelki serduszka 90 g Skład: syrop glukozowy cukier woda żelatyna wieprzowa [...]
[...] Obawy o bezpieczeństwo witaminy C wynikają z jej przemian w organizmie. Jednym z powstających z niej metabolitów jest szczawian, wydalany z moczem. Szacunki dotyczące tego, ile i przy jakich dawkach witaminy C powstaje szczawian, budzą kontrowersje. Nowsze badanie metaboliczne wykazało wzrost o 20 do 33% ilości szczawianów w moczu zarówno u [...]
[...] Paul Cohen, Bruce M. Spiegelmanb „Cell biology of fat storage” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4985254/ https://mcdonalds.pl/files/Tabela-alergenow-i-wartosci-odzywczych.pdf https://www.today.com/health/man-loses-56-pounds-after-eating-only-mcdonalds-six-months-2D79329158 Eugenia Murawska-Ciałowicz [...]